Thursday, 31 December 2015

Perubahan Demi Menghargai Nikmat Kesihatan

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016.

Setiap kali tahun baru, wajib ada azam baru. Hahaa.
Samaada qada' azam yg tertunggak di tahun-tahun yg berlalu.
Atau cipta azam baru dan berusaha menunaikannya supaya tak terkubur macam azam yg sudah-sudah.
Hahahaha.

Azam surie tahun 2016 ni adalah nak apply konsep 'Mencegah lebih baik dari merawat'.
Sebabnya adalah :
- bila tahun bertambah, maka umur pun bertambah la kan? heeee.
- nak menghargai nikmat sihat. (Ingat waktu sihat sebelum waktu sakit- gitu)
Semoga dengan pertambahan umur ni, kami sekeluarga tetap dikurniakan kesihatan yg baik. Aameen.

Okeh. Langkah-langkah asas yg surie telah surie buat adalah bertukar kepada makanan yg lebih menyihatkan lah. Kesihatan kita ditentukan oleh gaya pemakanan kita tau.

Memula surie nak bertukar kepada bahan-bahan makanan yang lebih baik tu bukan sekaligus jalan. Sikit demi sikit oii. Bahan-bahan makanan ini harganya sedikit tinggi berbanding makanan yg biasa tuh. Tapi kena berwaspada jugak, sebab yg mahal tidak semestinya baik tetapi yg baik biasanya mahal.. hehehe. Kena jugak pandai memilih ok.

Pemanis : 
Dulu surie guna gula putih yg biasa dijual tu1kg RM 2.80 kot. Lama dah tak beli. Motif bertukar sebab gula putih tu 'clorox' untuk nampak cantik dan bersih tapi tidak menyihatkan. Suire jugak memang dah stop beli susu pekat manis tu atas alasan kesihatan. Gitu.
Sekarang dah bertukar guna gula perang organik - organic raw cane sugar brand Country Farm Organic. Mahal sikit. 2pek combo 900g rasanya masa surie beli RM 17.00 kot. Beli dekat Aeon. Lagipun, kami sekeluarga amat minima dalam penggunaan gula nih. hehee.

Garam :
Sekarang surie guna Garam Masakan Kristal Himalaya. Ianya lebih asli, ada mineral-mineral semulajadi, tidak melalui proses pelunturan dan menyihatkan badan. Sebekas 800g RM 19.00.

Ayam :
Surie beli ayam organik Az-Zain. Sepeket tu dah siap bungkus seekor ayam yg telah dipotong 8bahagian. Sepeket seekor ayam tu lebih kurang dalam RM 20.00.

Makanan Sunnah :
Kurma, kismis, madu, minyak zaitun-olive oil, susu kambing, almanna & Qaseh Gold memang wajib ada dalam rumah dan memang kami amalkan.

No Fast Food. 
No Processed Food. 
No Canned Food. 
No MSG - Ajinomoto, Cukup Rasa Maggi, Knorr, & segala kiub pati perasa memang tak guna.
The listings big no ini memang takda stok dalam dapur. huhuu.

Dari segi penjagaan luar pun, sebolehnya surie cari produk-produk organik gitu.
Ubat Gigi :
Guna ubat gigi yg non-fluorida. sebab fluorida sangat bahaya kepada kesihatan.
Boleh google 'bahaya fluorida'

Sabun Mandian/ Shampoo :
Bertukar kepada produk yg lebih organik. Lagi-lagi surie ni mempunyai kulit yg sangat sensitif. Salah produk boleh jadi kulit gatal-gatal pedih ooi.

Pad/ Tuala wanita :
Surie bertukar daripada guna pad pakai buang kepada Cloth Pad atau Pad Kain Moden.

-----


Ermmm. Apa nak buat. Produk untuk menyihatkan ni agak mahal kan. Sebab nak amalkan konsep yg paling atas tu lah..huhuu. Biar makan makanan yg sihat. InshaAllah, hidup jadi lebih sihat . Jangan makan tak jaga- at last, sakit terbaring kos berubat lagi mahal ooii. Sudahla sakit tak tertanggung, duit pulak susut sebab nak berubat. Siapa susah nanti ?Cuba renung-renung ok.

p/s : Jikasurie makan di luar, surie akan makan makanan berlauk yg menawarkan makanan sebenar. InshaAllah. Kita cuba berubah sama-sama ok. Memilih makanan yg halal toyyiban juga adalah satu jihad. Bukan senang ok tapi taklah sesusah mana. Alah tegal biasa. Gitu.

Selamat Tahun Baru 2016. 
Eat healthy & Stay healthy ok. 
Bye-bye 2015, semoga segala kenangan tetap menjadi pedoman.






Tuesday, 29 December 2015

Bunga Kantan oh Bunga Herba

Cuti hujung tahun 2015 ni, tokma dan tok ayah datang bercuti di rumah kami. Yeayy. Seronok la ammar ada tok ma dan tok ayah untuk teman bermain. Banyak pulak celoteh dan kerenahnya. Ayah surie ni kalau datang mesti siap dengan buah tangan. Katanya tak reti nak datang kosong. Hahaha. Kali ini, ayah datang bercuti di bandar masa tak kena sebab musim buah di kampung dah habis. Jadi ayah datang bawak bunga kantan dan pisang jer.

Banyak oooi. Siap surie bawak sekotak untuk diagihkan ke kawan-kawan di pejabat lah..gitu..hehee. Ayah surie suruh bagi percuma jek. Semoga ada pahala lebih Allah bagi untuk kebaikan ayah. Aameen!

Ayah surie ni suka menanam. macam-macam pokok dia tanam. Bunga kantan ni pun ayah surie tanam kat belakang rumah jer. nak makan- pergi jek belakang rumah petik. hehee. Kalau dekat bandar, kena ler pergi beli dekat kedai. itupun payah nak jumpa atau harganya mahal oii.

Hari ini surie nak cerita pasal bunga kantan. Kot lah ada yang tak kenal lagi dengan bunga kantan ni. hehee. yelah. budak-budak sekarang semuanya yg segera jek. kurang nak kenal makanan yg sebenar. oopps. bukan semua tapi kebanyakkannya la. heh..heh..heh. 
-----

Pokok Bunga Kantan- Bunga herba.
Biasanya bunga kantan ni paling famous dalam masakan. Boleh dijadikan bahan perasa atau perencah dalam jenis-jenis masakan. Contohnya masakan macam laksa penang, masak asam pedam, ulam atau nasi kerabu. Sedap.

Banyak khasiat bunga kantan ni. Ianya tinggi antioksidan, bila tinggi antioksidan-mestilah awet muda. Nak awet muda, kena makan makanan tinggi antioksidan tau. Boleh rujuk dekat artikel khasiat-bungaa-kantan yg surie dah link di bawah sekali. =)



Inilah pokok bunga kantan. Surie ambil gambar dari google tapi lupa siapa punya, minta halal ya.
ada kawan pejabat surie suka bila surie bagi bunga kantan pastu nak tanam dekat apartmentnya sebab suka makan bunga kantan. sekali surie tunjuk rupa pokok ni, terus terbantut niat nak menanam. hahaha.

ayah surie tanam pokok bunga kantan ni dekat belakang rumah jek. Banyak jugakla pokoknya. setiap minggu kalau ayah surie kutip bunga herba ini untuk jual dapat lah jugak hampir seratus batang lebih.
ada duit poket lebih katanya. nak belanja cucu. hohoho.


Ini bunga kantan yg kuncup-belum berkembang. 
Surie ambil gambar dari google juga tapi lupa siapa punya, minta halal ya.
Memang biasanya kita guna bungan kantan yg kuncup macam ni dalam masakan. Mahal oooi sebatang bunga kantan tuh. Kalau kitorang nak balik Terengganu, mak-mak sedara dekat sana mesti order bunga kantan dengan ayah. Sebab katanya sebatang bunga kantan dekat sana mencecah RM5 sebatang. sampai sanggup memasak asam pedas tak letak bunga kantan lah disebabkan harga mahal sangat tu. heheee.

Mungkin dipasaran pun kurang mendapat bekalan tapi permintaan tinggi dari pengguna kot. Bunga kantan ni pun boleh dibuat sebagai sumber pendapatan sampingan tau. Ayah surie mulanya menanam dengan niat suka-suka ajer. Bila bunga herba ni berputik, ayah pun kutip pergi jual dekat pasar. Adalah dapat duit poket lebih. huhuu. Sekarang, dah jadi rutin pulak jual bunga kantan. Ayah oh ayah. huhu.



Subhanallah, cantik sangat bunga kantan ni kalau dah kembang.
Ciptaan Allah memang unik dan tidak pernah sia-sia.

-----

Ini cerita tok ayah ammar dengan bunga kantannya. huhu. 
Jumpa next entry.
Selamat berhujung tahun.



Rujukan :

Tuesday, 15 December 2015

Masalah Cacing & Cara Merawat Dengan Secara Alami

Sejak dua menjak ni, newfeeds facebook surie banyak cerita pasal masalah cacing..
Famous cacing sekarang sebab jadi bahan viral. huhuu.
Bagus jugak ni info pasal ke'cacing'an nih.
Boleh tambah pengetahuan. Boleh kongsi pengalaman.

Ini surie ringkaskan info cacing melalui sumber-sumber pembacaan surie.
Cacing ni merupakan parasit dalam tubuh kita. huhuu. Cacing parasit. errk!


Info Tentang Cacing :
  • Jangkitan cacing boleh berlaku daripada pencemaran tanah yang tercemar dengan telur cacing.
  • Cacing boleh hidup dalam setiap tubuh manusia tak kira kanak-kanak, dewasa, wanita, lelaki mahupun perempuan terutamanya yang mereka yg mempunyai sistem imun tubh yg rendah dan tidak menjaga kebersihan.
  • Cacing ini bukan sahaja hidup di dalam usus tapi boleh berpindah ke mata, hati, paru-paru, gallbladder & salur darah juga.
  • Jangkitan cacing ini juga boleh berlaku melalui sentuhan kulit dengan dari haiwan peliharaan. *Bilamana anda memelihara kucing atau anjing atau lain-lain haiwan peliharaan- kebersihan   haiwan tersebuh perlu dititikberatkan.

Cara-cara untuk elakkan jangkitan cacing :

  • Amalkan kebersihan diri dan rumah. 
  • *Penting - sentiasa cuci tangan sebelum & selepas makan.
  • *Paling Penting - sentiasa cuci tangan selepas keluar tandas.
  • Cuci tangan selepas menyetuh haiwan peliharaan.
  • Pakai kasut atau selipar bila keluar rumah sebab cacing boleh masuk terus menerusi kulit. Jangan berkaki ayam yer.
  • Basuh sayur-sayuran & buah-buahan dengan teliti terutama yg dimakan mentah. *Tips - cuci dengan cuka epal atau cuka kurma.
  • Meminum air yg bersih.Jauhi meminum air yg tercemar.
  • Makan makanan yg bersih & masak sepenuhnya.
  • Makan ubat cacing setiap 6bulan atau amalkan pemakanan alami yg boleh membunuh cacing. *Ibu hamil & bayi bawah 1tahun dilarang makan ubat cacing!


Kesan sampingan infeksi cacing :

  • Perut atau usus tersumbat dengan cacing. Tidak membuang air besar-Muntah-Perut kembung. Jadi, kena operate untuk buang cacing-cacing tu.
  • Gangguan pernafasan. Larva cacing boleh pergi ke paru-paru & menyebabkan anda batuk serta lelah.
  • Cacing yg terlalu banyak pada usus besar & rektum ini boleh akibatkan usus terkeluar dari lubang dubur.
  • Gangguan darah sebab cacing parasit ini menyerap nutrien tubuh kita. Ada jenis cacing yg hisap darah macam drakula & menyebabkan kita jadi kekurangan darah/anemia. anemia nih boleh membantutkan tumbesaran kanak-kanak serta kegagalan jantung.
  • Jangkitan pelbagai penyakit kulit dan alahan.
  • Masalah emosi kerana cacing ini menggangu sistem saraf utama.
  • Gangguan tidur sebab cacing parasit ini aktif pada waktu malam menghasilkan toksin dan tubuh pula cuba menghilangkan toksin jadi ianya jadi gangguan tidur.


Fuhh! Bahaya betul cacing ini. Dah la menggelikan kan pastu mengerikan pulak.
Eeerrrrkk!



Waktu cacing parasit ini paling aktif :
  • Biasanya aktif ketika bulan penuh khususnya cacing pita memang aktif masa bulan penuh. Tetapi ada cacing yg aktif sepanjang masa.
  • Cacing juga aktif ketika bulan baru seperti cacing gelang. Jika anda merasa ketagih dengan makanan atau minuman manis tu -awas jaga-jaga ya. 

Petua menggunakan kaedah alami untuk bunuh cacing parasit ini :

-- Kena lebihkan pemakanan yg boleh bunuh parasit ini 5hari sebelum bulan penuh & bulan baru.
   (rujuk gambar untuk tambahan senarai)
  • Makan buat tomato mentah.
  • Makan atau minum bawang putih samada mentah-mentah atau dibakar dan dicampurkan dengan minyak kepala dara (VCO) atau minyak zaitun (Olive oil).
  • Minum air kelapa yg asli.
  • Makan lobak merah mentah atau juice carrot setiapa pagi.
  • Nenas muda diparut dan diperah ditambah madu atau gula batu & terus diminum.
-- Kena elakkan pemakanan yg boleh memberi tenaga kepada parasit ini 5hari sebelum bulan penuh & bulan baru.
  • produk tenusu.
  • gula bertapis seperti sukrosa, fruktosa & sirap jagung.
  • tepung.
  • makanan manis.
  • makanan segera.
  • makanan berproses yg mengandungi pewarna & bahan pengawet.
  • jika boleh ikan, daging merah & makanan laut.



Buah fikiran Surie , hehehe :
- Patutla Nabi saw menyarankan kita rajin-rajin berpuasa sekurang-kurangnya 3 hari setiap bulan. Ada hikmahnya. Allahu. Perkara yg Nabi saw ajarkan kita untuk lakukan tak pernah sia-sia.
Allahumma solli ala Muhammad.


Rujukan :
1. Simptom, Punca & Cara Merawat Cacing
2. Bahaya Cacing Kepada Tubuh Manusia
3. natural-way-to-get-rid-of-parasites
4. Cara Mengesan & Merawat Parasit Serta Kaitannya Dengan Kalendar Islam

Friday, 27 November 2015

PreMix Yang Sedap lagi Menyihatkan dari Oven Nini

Assalamualaikum & salam jumaat yg penuh berkat buat semua!
Jangan lupa baca surah Al-Kahfi ya. Semoga kita terhindar dari fitnah al-Dajjal.

Surie memang dah follow akak Ainini Zainal ni dah lama dah. 
Tapi, surie hanyalah seorang silent follower. Hehee. Surie memang suka akan ketegasan tapi penuh kasih sayang yg ditunjukkan oleh akak Ainini ini.
(^__^)

Kak Ainini ni banyak bagi nasihat-nasihat sentap. Sentap yg baik untuk dapat lebih kesedaran. Gitu.
Terkadang perasaan sentap ni bagus jugak, baru ada kesedaran dalam diri. 
Terima kasih kak. Kau di antara orang-orang idolaku.
Memberi diri ini lebih inspirasi untuk sentiasa menjadi lebih baik.
Untuk jadi wanita yg muslimah.
Untuk jadi seorang isteri & ibu yg mithali.
Untuk jadi seorang hamba yg memberi kebaikan kepada hamba yg lain.
Mendidik keluarga dengan akhlak yg baik.
Jaga keluarga dengan menyajikan makanan yg berkhasiat demi kesejahteran & kesihatan seisi keluarga.

Semoga keluarga kita semua menjadi keluarga yg sakinah, mawaddah wa rahmah.
Allahuaameen!

-----

Kita sebagai wanita ni digelar permaisuri keluarga kan. Banyak perkara kita kena ambilkira.
Dalam entry kali ni surie nak highlight tentang pemakanan yg berkhasiat.
Jadi, dengan kuasa veto jawatan permaisuri kita tu, kita bolehla gunakan kuasa tu sepenuhnya untuk kita didik  keluarga kita sukakan makanan yg berkhasiat. Bila kita makan makanan yg berkhasiat - insyaAllah tubuh badan kita akan sihat - bila kita sihat, insyaAllah sejahtera la kita. 

Lagipun kita kena kawal makanan halal haram yg akan masuk dalam perut kita sekeluarga. Makanan yg tidak halal yg tidak berkhasiat juga membuatkan jiwa kita tidak tenang. 
"Kita adalah apa yg kita makan"
Ada baiknya kita makan makanan yg halalan toyyiban. Iaitu makanan yg halal lagi baik serta berkhasiat. Gitu. InshaAllah, ianya memberi khasiat kepada kesihatan tubuh badan kita dan juga kesejahteraan kepada emosi kita juga.
Faham? hehee.

-----

Surie nak cerita pasal produk-produk yg menyihatkan tubuh badan disamping rasanya juga menyedapkan anak tekak. Huhu. 
Tentulah produk dari Oven Nini yg diasaskan oleh akak Ainini Zainal.
Untuk memudahkan urusan menyajikan keluarga dengan makanan yg baik. 
Surie telahpun menjadi pelanggan Oven Nini. huhu. Jangan jeles ok. 

Last week, surie beli promo produk dari Oven Nini. Ingat nak tunggu pindah rumah baru baru nak beli. Yelah- nak ambil aura dapur baru..hehe. Tapi, surie tak dapat sabar nak cuba premix Oven Nini nih. Nah, sekali beli terus beli banyak-banyak.. hahaha. Puas hati.

Ammar nak sentiasa excited menolong ibu mengemas. hoho.
terima kasih sayang ibu.



Surie dah masak guna premix nih pun. Ternyata memang sedap! 
Ammar & abahnya memang suka. Senang hati sebab dapat sajikan keluarga dengan makanan yg berkhasiat dengan air tangan sendiri. hihihi. 
Tak rugi oii beli makanan yg menyihatkan lagi sedap ini.
Healthy body comes from healthy gut.  

Sehingga berjumpa lagi di celoteh akan datang.
Jaga diri. Jaga iman. 
Semoga Allah sentiasa memandang kita dengan penuh kasih syangNya.
aameen!



Berminat jugak nak order Premix Sedap Berkhasiat ini?
Boleh order dekat sini :



***Tambahan tips ketika menyediakan masakan buat keluarga :
1. Baca Bismillah.
2. Selawat ke atas Nabi Muhammad saw.
3. Baca doa ini : 
"Ya Allah, jadikanlah makanan ini makanan yg sedap mengenyangkan buat kami, menjadikan kami lebih sihat dan juga menambahkan keimanan kami kepada-Mu. Aameen!


Wednesday, 25 November 2015

Kenang kenangan di Pantai Bukit Keluang, Besut


"kau pernah pergi pantai? kau berjalan atas pasir, bila kau pandang belakang, kau nampak bekas tapak kaki kau. kau tahu apa itu? itulah adalah kenangan. "

Heloo.
Harini mood surie nak bercerita tentang kenangan.
Kenangan ni masa kami ke Pantai Bukit Keluang, Besut, Terengganu. Balik Besut sempena Raya Haji Qurban 1436H. Alang-alang kampung dah dekat dengan pantai, saja nak bawak ammar tengok laut, pijak pasir, dengar seruan ombak - biar berkembang deria rasa dlaam pelbagai segi.. huhuu. Supaya tahu menghargai ciptaan Allah ini & ianya juga punca ketenangan kan. SubhanaAllah.

Tapi, surie bukan nak cerita pasal pantai tu pun. saja nak abadikan gambar ni dalam blog nih.
untuk kenangan di kemudian hari. Gambar kenangan kami di gigi pantai..kerana harga sebuah kenangan itu tersangatlah mahal. terlalu mahal harganya disebabkan masa itu tak boleh diputarkan kembali. Mesin masa Doraemon itu hanyalah fantasi okeh. hahaa.

Melihatkan ammar dah besar, surie rasa macam baru semalam melahirkan si hero ni..huhu.. besar dah beby ibu nih. tak lama lagi boleh dapat adik la pulak..tak lama lagi kan ammar dah cukup 2 tahun menyusu. huihuii..sebab surie nih tak tau badan bagaimana tahan ke mengandung + menyusukan anak..jadi, surie taknak ambil risiko..ada baiknya surie fokus untuk betul-betul susukan ammar cukup 2tahun sebagaimana yg dituntut dalam AlQuran.. Dah habis tempoh tu, baru bagi ammar adik..huhu..semoga hajat diperkenankan Allah. allahumaaameen!


Jeles jer surie tengok gambar nih. walaupun dalam gambar tu gambar suami & anak sendiri berpegangan tangan. hahaha. sebab surie selalu jadi tukang ambil kenangan jer- en amin  ni jenis malas nak rakam gambar kenangan. tapi nak beli nset yg camera berpixel-pixel. cett. haha.


masa ni ammar umur 21 bulan. tinggi ammar separuh dari abahnya.
bayangkan kalau ammar dah berusia 21tahun nanti..hehee.
walau banyak mana usia ammar tetap beby kami. huhu. ingat tau.


hehe. ada seketul gambar ammar dengan ibu. tupun sebab ibu suruh abah rakamkan. 
kalau tidak, takda lah gambar ni. kang ibu merajuk lari-lari ke gua sebelah pantai ni kang..adeh..baru jadi kes batu belah batu bertangkup kang..hoho.






Ibu kembang hati bila tengok ammar senyum manis-manis macam nih. kalah perasaan masa memula jatuh cinta dengan abah ammar dulu. hahaa.

semoga ammar sentiasa gembira, dan sihat selalu. membesar jadi anak yang soleh ya sayang ibu abah ya.


                         
Tadi excited kemain. tetiba ammar menangis takutkan ombak. yg mungkin pada fikirannya macam nak kejar & telan ammr kot. haha. ammar menangis ajak balik!

Tulah. Orang tua berpesan dalam hidup ini tak boleh seronok sangat. sebab bila terlalu seronok nanti jadi terlalu sedih. jadi kena pandai kawal emosi ok..maksudnya kena sentiasa bersyukur..gitu.
#TakKenaMengenaDenganGambar. ngehngeh!


-----

Kami pun balik memandangkan hari dah nak senja.  Jom pulang.
Lalu kami tinggalkan bekas-bekas tapak kaki kami di gigi pantai sebagai kenang-kenangan.
sehingga berjumpa lagi. Semoga keindahan pantai tak tercemar dek kebodohan manusia yg tak tahu menilaikan indahnya ciptaan Allah. Semoga keindahan pantai ini dapat lagi dinikmati oleh generasi akan datang.



PESANAN PENTING SURIE :
Tolongla jaga kebersihan di setiap tempat kita berada. Kebersihan pun adalah antara cabang-cabang iman. Islam pun mengajarkan umatnya untuk sentiasa menjaga kebersihan. Janganla buang sampah merata-rata. Jangan jadi monyet, dapat pisang, kulitnya dicampak merata-rata. Orang buang sampah merata-rata ni bagi surie mentalitinya, intelektualitinya & akhlaknya rendah sangat.

Serius! surie sedih tengok keadaan pantai. Ada golongan manusia yg seronok beraktiviti, tetapi jenis tak reti buang sampah di tempat yg betul. Biarkan jer sampah sarap tu di pasir-pasir pantai. Buruk pemandangan pantai jadinya. sedih.sedih.sedih. apa salahnya kumpul sampah tu dan buangkan di tong sampah yg disediakan kan. Allah pun sayang kalau kita jaga kebersihan alam ciptaanNya ini.

Itu jek surie nak celotehkan. hehee.
Jumpa lagi di next entry.
Jaga diri. Jaga iman. Jaga kebersihan tak kira di mana berada ok.




Thursday, 19 November 2015

Tips Penting Untuk Beli Rumah - Part 2

...sambungan part 1..
Tips Penting Untuk Beli Rumah - Part 1


PART 2.
Julai-Oktober 2015.


Step 4 : Dapatkan Housing Loan.
Alhamdulillah.
Surie dah melepasi peringkat yg paling memeningkan kepala. Mestilah bab pening kepala ni adalah proses permohonan pinjaman dari bank ler. hehee. Apa yg buat tempoh ni jadi leceh dan susah bila surie nak cari interest rate yg rendah & jenis insurans untuk rumah. Surie hanya dapat offer loan dari RHB jer. Sedih kan- dahla interest rate yg agak tinggi sebab bank value rumah yg surie nak beli nih agak rendah dari offer yg owner letak tu. Maksudnya harga rumah ni agak tinggi dari market value!

Sobsobsob.
Dahla rumahnya tu banyak perkara yg nak kena repair- kiranya renovation cost nanti pun tinggi juga. En amin memang tak berapa berkenan nak beli. Tapi, surie kata inshaAllah, ada rezeki nanti kita repair cantik-cantik. Gitu. sekarang ni kita repair ala kadar dulu. huhuu. Susah dah nak cari rumah teres dengan kemampuan diri nak bayar komitmen bank tiap-tiap bulan nih. surie rasa patut grab jer rumah tu sementara masih di dalam kemampuan untuk bayar..huhu..

Bab insurans rumah ni ada 2 pilihan iaitu :
1. MRTA -
2. MLTA-
(*Boleh google apa beza antara kedua-dua skim ini - tak cukup masa nak huraikan..hehee)

Kami sepakat memilih untuk pilih insurans rumah jenis MRTA memandangkan risiko tak dapat nak
berkomitmen jika pilih MLTA. Walaupun kami tahu MLTA jauh tersangat bagus dari skim MRTA.
Sebab jika pilih MRTA- pihak bank yg dapat untung. Kita akan beruntung jika pilih MLTA ler. Sedih jugak masa buat pemilihan nih. Tapi, kami pun perlu tengok poket kecil kami juga kan..ermmmm. InshaAllah, ada rezeki akan datang nanti boleh tukar nak ambil MLTA ni jugak.
*Berharap dengan baik*

Step 5 : Dapatkan Valuer si penilai harta.
Untuk bayar pos penilaian harta ni, kami telah keluarkan RM 750.00 tau. Valuer ni dari bank. Bukan kami yg cari. Valuer datang rumah kami untu buat report submit dekat bank tapi buyer ler yg kena tanggung fees tu..hehe. Bila dah buat payment, valuer tu hantar 1 copy report dekat kami.
Dalam report tu, valuer tulis harga rumah kami nak beli ni sama dengan harga offer loan la..baru boleh lulus loan. Gitu. Masa tu, letih woo nak tenyeh tandatangan dekat surat perjanjian pinjaman bank tu. Ngeeee.

Step 6 : Dapatkan Lawyer.
Owner lama nak gunakan 1 panel lawyer jer. Senang dan jimat masa. Jadi, si agent tu dapatkan lawyer yg sama dengan lawyer bank. memang betul urusan kami mudah dan cepat. alhamdulillah. Jadi, kami kena bayar 2 fees untuk lawyer yg sama.
Loan lawyer + bank = RM 3k lebih.
Loan lawyer + owner = RM 4k lebih.
kami kena keluarkan duit untuk lawyer hampir RM8K. Inipun kami dah dapat diskaun sebab pembelian rumah pertama. Dan, kami tak masukkan lawyer fees dalam loan. hehe.kami ngada-ngada minta nak bayar cash.

Dalam masa 2 bulan- urusan kami selesai. Selesai dengan bank. Selesai dengan owner lama. Selesai dengan pihak berkuasa- cumanya nama dekat pejabat tanah ambil masa lebih kurang 6bulan untuk tukar nama. yang lain selesai. Yeay.

Step 7Peyerahan kunci rumah.
Alhamdulillah sekali lagi. Syukur sangat. Selesai bayar 10% duit booking- owner lama bagi kunci rumah. kami pun memulakan langkah-langkah me'make-up'kan rumah ini supaya nampak sebiji baru dengan berbekalkan bajet yang ciput. hahahaha. Stress wei. Bayangkan nak beli ferrari tapi bajet yg ada lepas nak beli myvi jer.. Guana tu? Ini dipanggil big challenges tau.


Tips dari Surie untuk semua :
Bila nak beli rumah, faktor yang perlu diambilkira yang paling penting adalah wang tunai yang perlu ada di tangan anda untuk :
a. 10% deposit dari harga rumah.
b. Yuran bayaran peguam/ lawyer fees
c. Yuran bayaran penilai harta/ valuer fees
d. Deposit permohonan air + electrik TNB
    * Ini sebab owner lama terminate air dan api, jadi kami kena apply meter yg baru.
       Nasib tak sampai RM 1K nak kena sediakan tuh.




Yeay.
Jom pecahkan kepala untuk buat renovate rumah sambil pecahkan tabung sekali. hehee.

Bermulalah cerita bab mengubahsuai rumah kami syurga kami ini.
Nanti Surie update lagi ya..tapi tajuk tukar lah. Dah habis bagi tips beli rumah. lepas ni update tips mengubahsuai rumah pulak la! lalalala. (^__*)

stay tuned..peace!
(^-^)

Monday, 2 November 2015

Celak Serbuk Itsmid Adalah Sebaik-Baik Celak

Yeay.. Surie memang tak reti pakai celak. Kalau pakai mesti jadi comot & tak berapa nak cantik..hehe. surie memang fail kalau guna celak pensil apatah lagi celak yang jenis cecair tuh..
banyaknya dah jenis celak yang dibeli semuanya jadi koleksi jek lah..

Tapi syukur alhamdulillah,
Beberapa minggu lepas surie ternampak iklan siap dengan demontrasi cara guna celak serbuk ni dekat facebook. Terus ler surie meng-order..pergh. masa celak tu sampai girangnya rasa hati. surie dapat guna balik celak sebab surie tahu ianya salah satu sunnah Rasulullah saw . Celak ni pun besar manfaatnya pada kesihatan mata. Memang benar sunnah Rasulullah saw  tu bukan perkara sia-sia- bila diamalkan ada manfaatnya beserta ganjaran pahala tau.


 Inilah celak itsmid. celak mata yang surie tengah guna sekarang. Memula beli kena beli set bekas besi & serbuk itsmid. Lepas ni, bila serbuk dah habis, cuma beli serbuk jer lah. Bekas besi tu bole recycle guna. gitu. Memang senang & enjoy jer guna. Keep sunnah close to your heart. Best!
surie beli dengan kakak Munirah Syed Abu Bakar

Nampak tak habuk-habuk hitam yg halus tuh..itulah serbuk itsmid-ianya sangat halus dan agak berkilat. huhuu. masa memula buka botol serbuk tu surie tertumpahkan..tu yg jadi efek gitu..hihihi. 



Ingat tau bercelak ni pun antara sunnah-sunnah Rasulullah saw. Sebaiknya guna celak serbuk itsmid ni. Itsmid nih adalah batu celak yang bewarna hitam. Biasanya dijadikan serbuk. Serbuk itsmid nih bersifat berkilauan, halus & tidak kotor. Serbuk itsmid inilah yang banyak manfaatnya terutamanya untuk mata kita tau. Antaranya menjernihkan penglihatan & menumbuhkan bulu mata.

Bukanla bermaksud surie kata yg celak jenis pensil ke cecair tu takda manfaat tapi jenis celak yg digunakan oleh Rasulullah saw adalah celak jenis itsmid ni. IshaAllah, tetap dapat pahala jika niat bercelak kerana amalan sunnah Rasulullah cumanya khasiatnya bercelak itu lebih kepada celak jenis itsmid. Gitu. Takmo gaduh-gaduh okay. =)

Daripada Jabir bin `Abdullah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:
عليكم بالإثمِدِ عند النومِ ، فإنَّهُ يجلو البصَرَ ، وينبِتُ الشَّعرَ
“Hendaklah kalian bercelak dengan celak Al-Ithmid ketika hendak tidur, kerana sesungguhnya ia akan menjernihkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata.”  (Diriwayatkan oleh at-Turmudzi dan Ibnu Majah)

Cara guna adalah 3 kali oleskan celak ni pada mata kanan dahulu & kemudian 3 kali pula oleskan pada mata sebelah kiri.Gitu. Mudah jer. Ammar menangis dok pegang-pegang kaki pun surie still boleh pakai celak ni..hahahaha.
*Motif ammar menangis sebab nak bercelak jugak. ammar jeles dengan ibu..hahadoi.

Daripada Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhu berkata:
كان رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم يكتحِلُ قبل أن ينامَ بالإثمِدِ ثلاثًا في كل عينٍ
“Adalah Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam, Baginda bercelak sebelum tidur dengan celak Al-Ithmid tiga kali pada setiap mata.”  (Diriwayatkan oleh at-Turmudzi dan Ibnu Majah)


Rupanya cara guna celak ini lagi senang. Practice make perfect. Begitulah orang kata kan. Memula surie guna, memang rasa mata macam tak selesa sebab itsmid tu masuk mata setempek..hihi. Bila lama-lama surie rasa senang jer.

Memang best la guna celak ni. Serius surie sukaaaa sangat!
huhuuuu.

p/s : Sambil-sambil bercelak tu jangan lupa berselawat dan niat ikut sunnah Rasulullahsaw. Semoga kita diberikan ganjaran pahala dan hikmahnya kepada diri kita. Aameen!



Rujukan :

Friday, 16 October 2015

Bila 'Mood sedang Sunyi'

Hadoi.
Baca tajuk pun dah rasa semacam.
Apahal pulak dah tetiba rasa sunyi nih??
...
Biasalah. Dalam kita melalui roda-roda kehidupan..
Takkan ler memanjang rasa bahagia jek kan..
Takkan memanjang dalam kedukaan jek kan.
Asam garam kehidupan ni macam-macam rasa..ada pahit, manis, perit, masam manis, macam-macam rasa lah..tapi atas hati & semangat kita jek lah nak hadap tu camne..

Dugaan tu tetap kan hadir. bergolek berpipih pun dia tetap akan bertamu.
Manusia mana yang tidak diuji?? Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w yg paling mulia pun tetap diuji.
Apatah lagi surie sebagai manusia yg sangat banyak kelemahan.
...
Surie cuba motivate diri sendiri & bina kekuatan bila diuji - Bila Allah uji tu tanda Allah nak angkat darjat kita. Allah sayang kita. Allah nak berikan kita lebih kekuatan sbb Allah tahu kita boleh tanggung. Allah rindu kita. Allah nak kita merintih padaNya. sabarlah duhai hati. cuaca panas pun tetap akan ada hujan turun. selepas hujan turun pun akan ada pelangi. jgn bersedih terlalu lama. Bangkitlah!
...
Bak kata en amin, kalo minda & jiwa tak kuat - payah ler nak hadap apa-apa perkara pun.
sentap surie sekejap..hehee..tu kekadang malas nak bercerita dgn en amin..tapi, dia jek la best friend yang surie sepanjang masa..nak taknak memang cerita jugak dekat dia. jadi, memang dia lah jadi tong tadah cerita-cerita surie nih..hehee.
Terima kasih sayang..hehee..
...


Terkadang rasa sunyi tu datang macam kita rasa tak punya sesiapa..walaupun anak suami ma ayah kawan-kawan ada jer selalu..tetapi rasa sunyi tu tetap hadir...erkkk..korang paham tak maksud surie nih? Alhamdulillah - walaupun bersedih tapi ada kekuatan lepas tengok muka anak, bermanja dgn suami, berbual dgn ma ayah. Terus hati jadi kuat. Kena kuat!
...
Bila rasa sunyi tu, terkadang buat surie fikir dan usaha untuk lebih dekat dengan Allah. bukan bermaksud sebelum ni lupa pada Allah cumanya kurang beramalan - mungkin hanya buat yg wajib - mungkin terleka sejenak dgn dunia yg fana - banyaknya kemungkinan akibat kelemahan diri sendiri.

"Ya Allah, ampunilah aku. Jgn Kau biarkan diriku sendiri tanpa pengawasanMu terhadapku..inilah akibatnya aku jadi zalim pada diri sendiri ".

Bila muhasabah diri - sedikit sebanyak mesti datang dari kelemahan & kesalahan diri sendiri.
Malu betul. paling malu bila dah tahu tapi masih tak sedar-sedar diri. Allahu.

***Menangis***

Ampunkan aku ya Allah.
Ampunkan aku ya Maha Pengampun.
Ampunkan aku ya Maha Penyayang.





Friday, 11 September 2015

Manfaat Warna dalam Makanan

Masya-Allah.
Ciptaan Allah itu tak pernah sia-sia.
Setiap ciptaan Allah itu sangat kompleks. cuba renung disekeliling kita..indahnya di mana-mana. Subhanallah. Betul kan?

Begitulah dengan setiap warna sayuran atau warna buah-buahan. Setiap warna tu memainkan peranannya yang tersendiri. Gitu.

Sebenarnya dalam kehidupan seharian, sekurang-kurangnya kita perlu ambil paling kurang 2 warna. kalau dapat ambil lagi banyak warna lagi bagus. Orang kata- jom makan pelangi..sebab bila tengok dalam pinggan kita ada pelbagai warna makanan yang asli. Bukan yang tiruan tau. Ini pelangi disebabkan warnanya yang semulajadi. Gitu..hehe.

Dalam nak Amalkan Projek Makan Pelangi nih, lebih elok lagi jika kita ambil sayuran & buahan yang Non-GMO ok. Maksudnya sayuran atau buahan tu memang asli -dan bukannya telah dimodified atau kata mudahnya bukan dalam kategori yang telah dikacukkan dengan teknologi gen benihnya tuh..Dan Pilihlah sayuran & buahan organik yer. Organik pula maksudnya, cara ianya ditanam tidak guna pembajaan kimia..nanti kita cerita lebih lagi yer. yuhuuu.

Hidangan makanan ni untuk semua orang ok. Surie pernah baca satu post oleh Dr Zulkifli Sharif nih.
Status kat bawah ni lebih kepada ibu hamil tapi boleh relate-kan dengan kita jugak. Maksudnya yang hendak disampaikan bahwa sebenarnya kita lagi bagus ambil makanan sebenar dari amalkan vitamin-vitamin yang sintetik. Gitu.


Nah..hari in kita jamu mata dengan pelangi makanan ok. Natural & menyihatkan!
Selamat berwarna warni dalam makanan yer. Cantik dimana-sihat diperut. Secantik warna-seindah khasiatnya.






p/s :
Ingat tau-sekurang-kurangnya ambil 2 warna yang berlainan dalam setiap hidangan setiap hari. Contohnya, hari ni makan carrot dengan brokoli. Besok kita ambil pula sawi dengan tomato . Begitulah ok.


Eat raibow.
Stay healthy- eat healthy. 

Fun!



Rujukan :

Friday, 4 September 2015

Kisahku & Eczema

Surie adalah salah seorang pesakit Eczema.
Mula kena jangkitan eczema ini dalam 2005 gitu. Begitu kronik pada 2012 sampai kena admitted dekat hospital selama 4 hari tau. Surie faham derita penyakit ini. bila dah kena sakit nih, surie banyak buat research sebab sangat tak puas hati doktor bagitau surie tak boleh sembuh tapi surie hanya boleh kawal jer eczema nih. sedih tahu tak. tapi surie tak putus asa- surie tahu setiap penyakit mesti ada sebab & penawarnya. surie kena cari info tuh.

Ini sharing information yang surie dapat dalam beberapa journal yang surie baca. surie juga ada join group eczema nih. terpulanglah pada kalian tentang penerimaannya ok. Ini berdasarkan pengalaman surie. Rata-rata pembacaan surie memang boleh sembuh dengan kaedah semulajadi. Jadi, inilah yang surie nak share. Gitu. Sharing is Caring kan. Untuk eczema ni surie akan cerita entry by entry okeh. Nak senangkan korang baca- surie dah labelkan eczema/ekzema. Gitu.

Masa surie kena eczema tuh, bahagian tubuh yang surie kena tu memang di kawasan pelipat atau bahagian sendi. Mula-mula sangat kecik jer. Dah beberapa lama ianya jadi semakin teruk & sangat gatal apatah lagi bila berpeluh & panas. Pergh masa tu jika orang usik surie memang cari nahas lah. Kiranya surie pun masa tu cepat bad mood tau. Maaflah yer. hehee.

Semakin lama semakin melarat ke satu badan! badan & muka tau! Pedih! Gatal!
Dari bahagian pelipat sendi tu dah merebak ke bahagian tubuh. Ya Allah, surie dah mula cemas. Stress. Tapi doktor kata jika stress lagi cepat eczema tu merebak. Memang nak menangis rasanya. Ubat jenis cream sapu tu doktor yang bekalkan dos yang semakin tinggi. Aduh!

#throwback Nov2012-admitted dekat Sunway Medical Centre.
Masa ni guna medical card. Alhamdulillah. Berguna takaful insurans nih..hihi. Apply la takaful insurans masa sihat yer. Kang bila dah sakit-baru nak apply nanti complicated woo. Kena exclusion takaful lagi sedih. Erm, Masa nih tak kenal group eczema lagi. sobsobsob. sendiri cari penyembuhan berseorangan.Part paling sedih, kena tahan wad lepas seminggu bertunang. Dan tempoh bertunang pulak 3bulan jer. Uwaaa. Tupun masa bertunang seksa nak tahan make-up kat muka. Pastu lepas majlis bertunang meraung tahan gatal & pedih!
Alhamdulillah,Encik amin terima ku seadanya. Terima kasih hubby.

Usaha lebih gigih surie mencari penawar bermula. Dan akhirnya surie temui group eczema.
Bila surie join group eczema nih baru surie tahu bahawa eczema ini boleh sembuh dengan rawatan semulajadi jer. Cumanya antara kita sabar dengan tak sabar jer. Biasalah, natural remedies ni akan ambil sedikit masa untuk sembuh. Dalam healing crisis tu- kena kuat semangat & jangan putus asa ok. Doa dekat Allah banyak-banyak ok disamping berusaha untuk cepat sembuh.

Alhamdulillah, Allah bukakan jalan & mudahkan urusan.
Mungkin jugak ada hari-hari yang kita terlalu sedih kan bila diduga. Masa sedih tu, surie hanya tawakal kepada Allah untuk sembuhkan surie. Dalam masa sedih tu, surie buka Quran - surie baca Quran sampai satu ayat yang terjemahan 'Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa atas setiap sesuatu'. Masa tu airmata turun bercucuran - Allah tunjukkan yang surie perlu meminta pada Allah dengan bersungguh-sungguh. Terus semangat jadi kuat balik. #syukur.

Dalam tempoh surie nak sembuh, surie banyakkan pembacaan tentang dialisis penyakit ni sampai naik pening nak hadam satu per satu info. Gigih nak sihat punya pasal tau.

Sebenarnya banyak perkara yang boleh trigger eczema nih. lagipun eczema tupun ada banyak jenis & kategorinya. Antara bahan-bahan yang boleh mengundang eczema adalah disebabkan elergik dengan sesuatu bahan (allergens). Allergens ni pulak ada kategorinya contoh macam jenis makanan ke udara ke sabun pencuci ke sabun mandi ke jenis material baju ke dll.

Masa surie kena dulu - surie pakai pakaian memang guna 100% cotton material supaya senang serap peluh untuk kurangkan keradangan eczema. Jenis makan surie makan pun kena jaga- masa tu surie tak boleh makan makanan yang boleh mengundang kegatalan contoh udang, sotong, telur & ayam (nak makan ayam kena cari ayam organik je). Sabun mandi pun habis bertukar ke organik jugak. Ermmm derita tau. Banyak perkara kena jaga & diambilkira.

Alhamdulillah. Subhanallah. Allahuakbar.
Kini, surie dah pulih 90% dari eczema. tapi surie still kena berhati-hati & peka dengan elergik diri sendiri. Dah setahun surie amalkan Qaseh Gold- alhamdulillah ianya membantu menyembuhkan surie sebab ramuannya makanan sunnah kan. Tapi, ada faktor lain juga yang surie buat. So, surie nak share perkara asas yang surie buat untuk pulih setakat ini. Sila baca detail di bawah ini ya. huhuhuu.

Perkara paling asas nak sembuh dari Eczema :

1. Jangan Guna Sebarang Cream atau Ubatan yang mengandungi STEROID
*Biasanya bila jumpa doktor- doktor akan beri cream steroid, ubat anti-histamine & antibiotik. Sebab ubatan ini akan ada kesan jangka masa panjang yang lagi memburukkan keadaan eczema. Surie terus stop pengambilan ubatan conventional nih dulu.

2. Jangan Guna Sebarang Produk Penjagaan Kulit yang mengandungi CHEMICAL/NON-STEROID.
*Sebab ramai sekarang dah sedar steroid banyak beri kesan buruk, manufacturers keluarkan produk non-steroids tapi malangnya produk ini seumpama musuh dalam selimut. Ianya mengandungi pulak bahan kimia/bahan toksik yang juga beri kesan kepada tubuh. jadi, anda kena pilih untuk gunakan produk yang organik ok.
Sila rajin-rajin baca label kandungan setiap produk yang nak digunakan ya.

3. Rawatan dibuat melalui PEMAKANAN.
*Kita kena berusaha untuk menyembuhkan dari dalaman. Bukan setakat membuat rawatan luar je.

a. Banyakkan makan makanan Probiotik & Prebiotik.
b. Pengambilan makanan antibiotik semulajadi seperti bawang putih, kunyit hidup, madu, Minyak kelapa dara/ virgin coconut oil (VCO), cuka epal/apple cider vinegar(ACV).
c. Elakkan pemakanan yang boleh trigger eczema. Kena analisis diri sendiri ok. Kena peka dengan setiap perubahan yang timbul.
d. Makan makanan yang boost immune system.
e. Betulkan flora gut-bila ada leaky gut tu yang menyebabkan kadar penyerapan vitamin & mineral ke dalam sel tubuh jadi tidak efektif. Makanan anti viral, anti bakteria, anti fungal & biasanya untuk orang eczema makanan yang anti inflammation lah.
f. Bertukar kepada gluten-free diet.
g. Ambil makanan/sayuran/buahan yang organik & non-GMO.
i. Jika anak- berikan susu ibu sepenuhnya & ibunya kena jaga pemakanan.
j. Kurangkan atau hentikan makanan yang boleh menyebabkan yis candida membiak(candida overgrowth). Bila candida overgrowth-ianya akan menyebabkan leaky gut tadi.

4. Kawalan luaran.
a. Berhenti guna detergens yang mengandungi chemicals. Bertukarlah kepada bahan-bahan yang organik, paraben free, SLS free dll.
b. Rajin-rajin bersihkan rumah-bersihkan habuk-tukar cadar-tukar tuala-tukar langsir-habuk & asap rokok dll.
c. Pakai pakaian yang 100% cotton & serap peluh.

Setakat ini dulu cerita surie tentang eczema. InsyaAllah, next entry surie cerita detailkan lagi point perkara asas untuk sembuh 1-4 ni ya.

Boleh follow label/kategori : Eczema/Ekzema yer.



Thursday, 3 September 2015

Kepelbagaian Sumber Kalsium

Ya. 
Iklan tersangatlah memainkan peranan yang besar terhadap kita.

Oleh kerana itulah, kita hanya tahu kalsium ni hanya bersumber dari susu sahaja. Sebut kalsium pasti ingat susu. Sebut susu pasti ingat itu sahajalah sumber kalsium. Kan?

Kita ni terlalu dimomokkan dengan info tunggal nih. hehehe. Macam tu lah surie sebelum nih. 
Rupa-rupanya kalsium tu boleh didapati dari pelbagai sumber tau. Bone Broth Soup pun ada kalsium tau. Boleh buat homemade gitu. Cuba cari entry tu. surie ada buat karangan panjang dah. Tunggu korang baca jer. huhu.

Sila refer gambar kat bawah nih untuk tahu pelbagai makanan yang memberi kalsium.
Banyak jenis tau.hehee.


Surie bercerita tentang hal ni sebab ramai ibubapa yang terlalu mengikut iklan susu Formula Milk (FM) kat tv tuh. Langkah 1. Langkah 2. Langkah 3. Macam-macam langkah lah..hihii.

Jika diikutkan dalam AlQuran - tuntutan Allah untuk para ibu menyusukan anak tu sehingga 2 tahun. Kalau nak susukan anak lebih dari tempoh tu pun takda masalah. Ikut keupayaan & kemampuan masing-masing. Surie taknak elaborate detail tentang tuntutan penyusuan ibu. 

Cumanya surie nak bagitahu hak seseorang anak itu adalah :
1. pilihan pertama adalah susu ibu.
2. Pilihan kedua tetap pilih susu ibu - jika si ibu tak mampu, cari ibu susuan.
3. Pilihan terakhir - susu haiwan. Banyaknya pilih susu tepung atau FM.

* FM nih banyak kekurangannya & keburukannya. Ianya lebih kepada bahan-bahan sintetik yang dicampurkan untuk menyerupai susu disamping kandungan gula yang tinggi. Boleh beri kesan terhadap kesihatan & sistem imun badan tau. 

Jadi, jika nak wean off anak dari BF tak semestinya kita kena bagi susu juga. Disinilah juga kita perlu pelbagaikan sumber kalsium kita. Hoho. Gigih tak gigih jer ceritanya.
Kalau still nak consume susu- berikan Cow Fresh Milk  atau Goat Fresh Milk jer. Bukan FM tau. Surie pilih jenama Farm Fresh  atau Nubians tuh. hihihi.

Psssstttt - Sedih surie dengar cerita kawan yang fully BF anak sampai 2 tahun tapi dah wean off tuh pergi sambung dengan FM pulak. Adeehhh..   

Tapi, terpulanglah pada pilihan masing-masing ya. (^_^)



P/S : Jom pelbagaikan sumber kalsium kita ok. watcha!
Mmmuuah ciked. hihii.



Wednesday, 2 September 2015

Atasi Batuk & Selesema Melalui Pemakanan


Assalamualaikum semua.

Hari ni surie nak berceramah tentang 'Cara Mengatasi Masalah Kahak Tanpa Ubat'.
Ini berdasarkan fakta yang benar. Bukan rekaan imaginasi nak bercerita semata-mata tau. 

Alhamdulillah, bila dah ada anak - surie sentiasa berusaha untuk menjadi ibu yang terbaik.
Dalam masa yang sama, rupa-rupanya surie telah berubah menjadi seorang Queen yang berusaha menjaga makan pakai keluarga agar orang-orang kesayangan surie sentiasa sihat. Insha-Allah. Surie juga mula mengenal banyak perkara yang perlu diambilkira terhadap kesihatan contoh macam pemakanan yang berkhasiat, natural remedies, makanan organik, makanan sunnah dll.
#syukur.

Kita kena berusaha dulu, Allah jualah sebaik-baik perancang. Allah pun dah berfirman - Allah akan mengubah nasib seseorang yang berusaha mengubah nasibnya dahulu. Maka jom kita berubah ke arah yang lebih baik ok. Jom kita sentiasa ingat 'Masa Sihat Sebelum Datang Masa Sakit'. hehee.

Ni nak cerita masa ammar belum boleh berjalan dulu, selalu sangat terkena penyakit berkahak ni.
Surie ni jadi pelik juga, ammar ni fully breastfeed (BF). Biasanya fully BF nih, sistem imun badan seseorang bayi boleh jadi kuat. Ouh, rupanya surie tak tahu-sebenarnya pemakanan surie juga menentukan tahap kesihatan surie & ammar. Jadi, surie kena jaga makan supaya susu ibu yang terhasil untuk ammar adalah susu yang berkhasiat. Gitu.

Iya. Memang tak dinafikan susu ibu memang terbaik di dunia. Tapi lagi terbaik jika si ibu tu amalkan pemakanan yang baik juga. Gitu. faham ke faham ni? hehe.

Alhamdulillah. bila ada baby ammar, surie akui makin banyak membaca lagi-lagi tentang kesihatan.
Sihat itu jihad.Sihat itu nikmat.
Kesihatan itu tidak ternilai.
Kesihatan tu tak boleh dibeli.

Ok. berbalik kepada cerita kahak tadi. Ada jenis-jenis makanan yang boleh menggalakkan kahak.
Dan, ada jenis-jenis makanan yang boleh menyingkirkan kahak.
Allah dah cipta semuanya dengan terbaik. Bukahkan Allah sebaik-baik Pencipta?
Dan kita sedia maklum yang setiap penyakit ada ubatnya. kita yang perlu gigih mencari nya. Kan?

Sila elakkan makanan yang menggalak kahak & banyakkan pengambilan makanan yang membantu menghilangkan kahak sementara sakit ini ya. 

Sila refer gambar kat bawah nih.

sumber dari google. credit to rawforbeauty.com.

Harus diingatkan bahawa ubat batuk tak elok untuk kanak-kanak 2 tahun ke bawah.
even surie yang dah dewasa nih pun tak bergantung pada ubat sangat. dah tahu rahsia remedi semulajadi nih-lagilah surie berusaha dengan kaedah alami dulu. Ubat ni tidak membantu merawat pun. cumanya ianya membantu mengurangkan gejala penyakit untuk tempoh tertentu.

Ambil ubat-ubatan ni - umpama kita import askar luar untuk lindungi tubuh kita. sedangkan askar dalam badan kita semakin lemah & lemah. sebab bila kita import askar luar-seolah kita bagi hint pada askar dalam tubuh kita untuk tidur. makanya kita tak melatih askar dalam tubuh kita untuk menguatkan sistem pertahanan melawan penyakit. Jadi, kesan sampingannya-tubuh kita tidak mempunyai sistem imun yang kuat, sering jatuh sakit & saban hari kita memerlukan ubatan yang semakin tinggi dos nya. nampak tak?
*askar tu maksudnya sistem imun. faham ke faham? hehee.

Cara yang surie amalkan sekarang adalah :
1. Jaga pemakanan lebih-lebih lagi ketika sakit. 
     *Bone broth pun boleh kuatkan imun. Boleh rujuk entry yang lepas. Surie dah tulis pasal nih.
2. Garlic Oil.
3. Tepuk Percussion.

Psssttt---nanti surie buat detail entry khas untuk setiap list 1-3 di atas ni ya.

Alhamdulillah- surie nampak kesannya. jika terkena batuk atau selesama, ianya takkan berlarutan.
semuanya dengan izin Allah. Dialah Yang Maha Menyembuhkan. Kita usahakan dulu guna natural remedies then baru kita pilih ubat sebagai langkah terakhir. Tapi, bear in mind ya- bahawa surie bukan anti perawatan moden ya. Bila kami sekeluarga tak sihat, kami juga pergi dapatkan nasihat doktor dahulu. Cumanya surie berusaha dengan cara & keyakinan surie jugak. Nak amalkan natural remedi ni juga perlu ilmu & keyakinan- ianya bukan budaya ikut-ikutan ya. Kena faham betul2 bagaimana natural remedies ini membantu barulah kita akan sembuh. inshaAllah.

Untuk info tambahan, setiap hari kami sekeluarga amalkan Makanan Sunnah. Kami amalkan Makanan Sunnah Qaseh Gold. Nak Qaseh Gold boleh roger surie ya. kenyit mata sikit. hehee.
MasyaAllah, makanan sunnah ini terlalu hebat. Ianya bercirikan anti-oksidan & anti-bakteria yang mampu menguatkan sistem imun badan kita jadi kuat & lebih bertenaga. Cumanya bila sakit datang- surie upkan lagi dengan pure honey & habbastussawda oil.

Ni gambar ammar teman ibu pergi tukar duit masa ibu nak kena pergi Phuket. Umur ammar setahun 4bulan time nih. Besar dah anak ibu. Please dont grow up too fast son. Ibu tak puas lagi dakap peluk cium anak ibu nih. heheee.

P/S: Ingat tau kawan-kawan - nilai kesihatan tu terlalu mahal. Berapa pun nilai duit tak mampu nak membelinya. Jaga kesihatan ya. Amalkan pemakanan yang boleh buat kita sihat & kuatkan sistem imun kita. Makan bukan sekadar untuk kenyang tapi makan makanan yang boleh buat tubuh jadi semakin kuat & sihat.

Salam sayang buat semua.








Monday, 24 August 2015

Kunci Utama Untuk Berjaya Dalam Penyusuan Susu Ibu

Breastfeeding.
Ianya bukanlah satu perjalanan yang sangat mudah.
Ramai yang fikir ianya semudah -'selak baju & susukan anak'.
Kenyataan tu bukan salah tapi tak tepat jer..hihi.

Ermmmm.
Dalam penyusuan ini pun banyak cabarannya.
Ianya tak semudah yang disangka. Tiada perkara dalam hidup ini yang mudah.
Mungkin kita memandang pada ibu-ibu breastfeed ini nampak macam senang..nampak macam mudah..tapi, betulkah apa yang kita nampak? cuba pergi interview si ibu tu..tunggu apa jawapan nya..hahaa..Kalau surie yang kena interview- perghh berdarah telinga korang dengar pengalaman surie tu..Kikikii.
Sebab itu, jangan salah sangka..breastfeeding ini bukan perkara yang mudah- tapi jangan fikirkan ianya sesuatu perkara yang susah juga. Hohoo. Sila jangan pening. Hah.

Biasanya apa-apa perkara yang kita nak buat, mestilah datang dari kehendak diri kita juga.
Bila kita nak sesuatu perkara, mesti kita sungguh-sungguh berusaha sampai berjaya.

'How to take an idea and make it real'
Untuk menjayakan misi penyusuan. Perkara yang anda perlu buat adalah :
1. Ketahui kebaikan penyusuan.
    -Kenapa anda mahu berjaya dalam penyusuan?
    -Bila ada sebab yang kukuh, automatik anda jadi kuat.
2. Ketahui ilmu penyusuan. 
    - Carilah mentor dalam penyusuan. 

Bila kita ada 2 faktor di atas, ianya akan memudahkan kita bila kita disergah macam-macam bentuk dugaan dalam perjalanan penyusuan tu.

Bila kita dah berazam & niat kerana Allah, perkara yang kita rasa susah pada mulanya akan menjadi senang. Bila dah berjaya, kita akan terasa betapa indahnya kejayaan..
InshaAllah. Pohon doa pada Allah banyak-banyak untuk memudahkan misi penyusuan kita berjaya. Setiapa langkah kita perlu ada Allah. ok? Senyum. Kenyit mata sikit. Heee.

Bila kita dah berazam, bila ada masalah- kita pasti cari jalan penyelesaian nya bukan?
Hah. nampak tak tu?
'You struggle now and you not know the reason why unless you fight to learn it.

Zaman sekarang dah maju. Dah moden.
Senang jer nak cari buku panduan. Banyak dah buku tentang ilmu penyusuan.
Pakar laktasi pun dah ramai sekarang. Banyak dah bengkel penyusuan dianjurkan sekarang nih.
Maklumat sekarang di hujung jari jer. Hoh. Gunalah teknologi tu sebaiknya. Gitu.
Tunggu anda jer nak cari ke nak lari?
Tepuk dada tanya iman..hehee.

Jadi, berazamlah bersungguh-sungguh untuk berjaya.
InshaAllah, minda kita takkan berhenti untuk menjayakan nya. 



Chayok.
Tanamkan keazaman.
Usahakan hingga berjaya.

Happy Breastfeeding to all sweetest mummies.



Friday, 21 August 2015

Bone Broth


Apa tuh? aikk tak pernah dengar pun.. heheee..surie pun baru tahu sejak ada beby Ammar nih.. Alhamdulillah, sejak ada Ammar, surie mulai kenal makanan berkhasiat, makanan yang boleh boost immune system, makanan sunnah, & banyak lagi kebaikan mengamalkan 'the real foods'.

Lagi penting dapat quote baru :

"Makan bukan sekadar kenyang tapi makan makanan yang berkhasiat yang dapat meningkatkan sistem imun sekaligus dapat memberi hasil terbaik kepada kesihatan diri"

Ada friendlist dalam facebook surie promote kebaikan Bone Broth..biasanya sangat bagus disajikan ketika ada ahli keluarga mulai tunjuk gejala-gejala macam nak terkena flu ker atau nak demam ker.. katanya Bone Broth nih adalah menu yang sihat, yang sangat mudah & yang paling penting membantu meningkatkan sistem imun gitu..

--Bone Broth is one of the Health Booster--
Antara khasiat-khasiat kenapa Bone Broth antara makanan yang healthy booster ini kerana ianya :
  • Diperkaya dengan khasiat bahan mineral yang mudah untuk diserap ke dalam sel tubuh. Antara mineral yang ada dalam Bone Broth ni seperti kalsium, Magnesium, Phosphorus & trace minerals.
  • Lemak yang terkandung dalam Bone Broth ini boleh mengatasi masalah leaky gut.
  • Sumber gelatin & collagen terbaik. - Khasait gelatin & collagen ini untuk memperkuatkan sendi, memperkuat kuku & rambut, membantu masalah leaky gut & memperkuatkan connective tissues tubuh.
  • Merawat adrenal fatigue
  • Sumber asid amino yang banyak. (Glycine and Proline). Glycine sangat penting untuk anda mendapat kulit, tulang, ligament, & tendon yang kuat & sihat. Proline pula berfungsi untuk menyahtoksin hati.

Ni resepi yang surie buat untuk buat 'Bone Broth' :

Ramuan utama :
1. Bawang putih
2. Bawang besar - 1 biji hiris.
    *surie suka guna bawang Holland.
3. Halia - agak agak dalam seinci.-hiris halus.
4. Kunyit hidup - agak agak dalam seinci.-hiris halus.
5. Lengkuas - agak agak dalam seinci.-hiris halus.
6. Serai
7. Rempah 3 sekawan - kayu manis + Bunga lawang + bunga cengkih
8. Habbatusswada- sesudu kecil
    *jenis berbiji tu- terkadang surie guna jer minyak habbastusswada..hehee.
9. Air putih bertapis - 3 cawan penuh.
10. Cuka kurma/Cuka epal - 1 sudu kecik.
    *optional- cuka nih bertujuan untuk menarik khasiat dari tulang tu turun ke broth soup
       dengan lebih efisien.
11. Bahagian ayam atau daging yang bertulang
    * surie memang guna ayam Az-Zain jer- ayam organik.
    * Boleh boleh pilih nak guna ayam atau lembu atau kambing
12. Sedikit Garam (tak nak guna garam pun boleh)
    * surie guna Garam Masakan Qaseh- original dari gunung himalaya. (takda toksik)
    * Nak beli Garam Masakan Qaseh? boleh dapatkan dari surie..huhu..

Cara Penyediaan :
1. Tumbuk kasar Bawang putih + halia +  kunyit.
2. Titik lengkuas & serai.
3. Pastu campurkan kesemua bahan  dalam 1 periuk & direnehkan dengan api perlahan sehingga             3jam gitu.

***Ramuan sayur tambahan :
Ubi kentang, Lobak , Celery, Brokoli.
-Tambahan bahan ni rebuskan sekali masa broth soup tadi dah nak siap untuk makan terus.



This is called Real Food.
Yihaaa. Alhamdulillah. Bila-bila nak makan pun boleh disajikan.
Lebih-lebih lagi bila tengah tak sihat, lagi bagus menketedarah jer Broth Soup nih..huhuu..biar cepat sihat.. surie suka sihat tanpa ubat..peace!
Tapi kenyataanku ini bukanlah surie menidakkan perubatan moden ok. Jangan salah faham.hokeh? cumanya kita cuba untuk upkan sistem imun kita dulu dengan real food.

Hehee..Maaflah surie takda gambar sendiri. Tak sempat nak ambil gambar sup sebab terus makan jer..hahaa..Masa mereneh tu, En Amin kata sedapnya bau sup. Sebenarnya rasanya macam makan sup ayam.Tapi Bone Broth Soup ni lebih sihat sebab tak guna minyak tumis-tumis- tak guna MSG.
Ammar pun berselera makan..siap sedut-sedut sup tuh..Alhamdulillah.


Pesanan tuan rumah :
1. Kreatifkan diri dengan Bone Broth Soup (ramuan utama) tu ambil stok tu boleh bekukan dalam freezer. Nanti setiap kali memasak apa-apa masakan boleh masukkan stok tu..kira macam kiub pati ayam tuh..tapi stok ni kiub homemade punya..hihi.
2. Bone Broth ni boleh dimakan dengan nasi putih ke mihun ker..nak hirup2 jer pun boleh..huhuu..


Selamat menjamu selera sambil menyihatkan diri!
simple, delicious & healthy food. 

Wednesday, 19 August 2015

Tips Penting Untuk Beli Rumah - Part 1

PART 1.
Jun 2015.

Banyak proses nak kena lalui.. so surie cerita sikit-sikit lah berdasarkan apa yang surie dah lalui setakat ini dulu yer..huhu..takut terlupa jer stepnya tuh..

Ni surie nak bercerita pasal urusan jual beli rumah berdasarkan experience surie lah..
Experience sebagai pembeli rumah jenis subsale..subsale ni bermaksud beli rumah dari owner. Surie jumpa iklan di internet..surie ambil no telefon ejen rumah tu untuk pergi tengok rumah..masa pergi tengok rumah tu surie pergi berdua dengan ammar jek..en amin berkerja pada hari minggu tuh..

Rumah tu oklah..banyak jugak bajet nak kena sediakan untuk renovation cost.  Rumah zaman 90an nih. old school sangat sebab tandas 1 tu jer dah la jenis w.c cangkung tuh. bilik mandi pun 1 jugak. Tapi, surie pun setuju lah nak beli rumah tuh. sebab dah lama cari rumah teres ni baru jumpa. heh.

#JomBeliRumah


Step 1 : Minta business card ejen.
Ni masalah, surie terlupa nak mintak business card ejen tuh. untuk korang nanti, sila minta business card ejen ya. pastu buat research tentang ejen & syarikat ejen berkenaan. Goole apa sahaja berkenaan nama ejen & nama syarikatnya sekali. ini penting untuk mengelakkan anda ditipu!

Step 2 : Booking Fees 3% dari harga rumah & guna bank draf atas nama syarikat ejen rumah.
Bila dah setuju untuk membeli rumah tersebut, surie kena bayar booking fees. Disebabkan surie takda personal cek, surie bayar booking guna bank draf. Surie memang takkan bayar cash or transfer ke akaun personal ejen tuh..banyak bahayanya woo. Dan harus diingat bayar booking fees tu jangan lebih dari 3% & buat atas nama syarikat ejen bukannya atas nama personal ejen ok!
Cara buat bank draft- pergi kaunter bank & request untuk bank draf. pastikan akaun anda ada duit yang mencukupi.

Step 3 : Dapatkan Letter Offer & resit rasmi.
Bila anda bayar bank draft tadi, pastikan anda anda dapat resit rasmi syarikat ejen tersebut beserta Letter of Offer to Purchase (LOF). Pastikan ejen anda menyatakan dalam resit & LOF duit booking @ deposit ini akan dipulangkan jika ada apa-apa pembatalan pembelian dibuat ok! Takut nanti jika loan tak lulus, anda tak dapat semula 3% booking fees ni ok. kalau 'burn', memang tersangatlah sakit hati. banyak tu. riban-riban punyak amaun. bertahun nak kumpul modal tu. Menangis tak berlagu nanti.

Step 4 : Dapatkan Housing Loan.
Buat submission ke mana-mana bank yang anda rasa mereka menawarkan better rate in the market. Submit jer dekat semua bank senang. Dapat banyak offer lagi bagus untuk anda buat pilihan.
Sediakan dokumen -
1 - Salinan IC,
2 - 3bulan Slip Gaji,
3 - Surat Pengesahan dari syarikat anda bekerja,
4 - Penyata KWSP
5 - Statement akaun bank anda (bank yang gaji anda dimasukkan)

Surie ada banyak masalah pasal housing loan nih..
Sekarang nih- stuck dekat proses nih..nanti Surie update lagi ya..

stay tuned..peace!
(^-^)




Wednesday, 17 June 2015

TIPS UNTUK IBU-IBU BERPUASA DAN MENYUSUKAN ANAK


Assalamualaikum semua.

Ahlan wasahlan Ramadhan kareem.

Bila datang bulan puasa jer..mesti surie dapat baca banyak soalan dari ibu-ibu menyusu..
'apa tips nak maintain hasil susu ya?'
'larat ke nak berpuasa sedangkan tak berpuasa pun asyik mentekedarah jer sebab lapa?'

Ini kisah ramadhan surie selepas bergelar isteri.
Ramadhan 2013 - 2 tahun yang lepas - tengah mengandungkan beby ammar. agak sarat gak.
Ramadhan 2014 - 1 tahun yang lepas - tengah menyusukan ammar.
Ramadhan 2015 -  tahun ni juga masih menyusukan ammar..

So, pengalaman tu surie ada lah sikit untuk dikongsikan..
Ni surie nak sharing tips untuk ibu-ibu menyusukan anak sambil berpuasa atau sambil mengandung.
Surie dapat tips nih dari #bfmembers group dekat FB. Memang inilah jugak yang surie amalkan sebelum ni.
Dan, bila surie nampak tips yang dah dibuat cantik2 nih, terus nak share dengan korang semua..sebab memang berkesan tau..surie cakap berdasarkan pengalaman ok..huhuu.

Cubalah. 
Usaha diikuti dengan doa ok.
Allah kan ada. Jangan cepat negatif & jangan cepat putus asa.
Kena ingat - Mind set yang positif juga memberikan peranan yang besar. 
Jerit banyak kali dalam diri - aku boleh berjaya susukan anak sampai 2 tahun!- InshaAllah. boleh berjaya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
***Rujukan dari FB.
***Credit to @bondalutfi

Seorang ibu berpuasa yang menyusukan bayi boleh bonda katakan hebat dan gagah. Bukan mudah, tetapi insyaAllah tidak mustahil.


Walaupun dalam Islam ada memberi kelonggaran kepada ibu-ibu yang menyusukan anak iaitu rukhsah untuk berbuka (mengikut syarat tertentu) tetapi adalah lebih baik, ibu yang menyusukan bayi berusaha untuk berpuasa penuh sebulan Ramadhan.

Memandangkan kita semakin hampir dengan bulan Ramadhan, bonda ingin berkongsi tips dan panduan berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi sepanjang pengalaman dan pembacaan bonda gigih berpuasa dan menyusukan AhmadLutfi. Selain itu, tips ini juga boleh diguna oleh ibu hamil dan semua yang berpuasa juga, insyaAllah.

Mudahan bermanfaat perkongsian dari bonda yang kerdil ini.

* Gambar dan info tips adalah bersumberkan bahan bacaan dan google juga. 😉

Ibu ibu perlu kuat dan semangat.
Diharap para suami juga membantu isteri dalam berpuasa dan menyusukan.

Moga Allah permudahkan puasa tahun ini. Amin. 



Pertama :
Pasang niat dan memohon dari Allah agar di permudahkan urusan serta niat baik kita menyusukan bayi kita.
Ibu ibu boleh cuba doa ini atau apa sahaja doa yang sesuai.
Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”.


Kedua :
Jangan skip sahur. Bonda pernah termiss makan sahur. MasyaAllah, gigihnya puasa selepas itu hanya Allah yang tahu. Jadi PERLU bangun makan sahur kerana makanan yang kita makan ketika bersahur membekalkan tenaga sepanjang hari kepada kita. Lagipun, bersahur kan sunat. Dapat tenaga dapat juga pahala.


Ketiga :
Banyakkan minum air kosong. 2-3 liter sehari adalah sangat penting buat ibu yang menyusukan bayi. Seeloknya sediakan satu bekas minuman khas yang kita boleh sukat berapa banyak kuantiti air kita minum. Bonda akan sukat guna botol air mineral besar.Pastikan dapat minum 2 setengah botol sehari. Ibu ibu boleh minum air kosong bermula dari waktu berbuka hinggalah ke waktu imsak ke esokkan pagi nya.


Keempat :
Makan banyak kurma. Bonda akan bersahur 3biji kurma sekurangnya. Berbuka pun 3biji kurma. Kurma terbukti bnyak khasiat dan tenaga. Sunnah juga.


😊
😉
Kelima :
Makan banyak buah-buahan, sayuran, sup dan makanan berkuah. 
Buahan dan sayuran mampu beri khasiat dan tenaga pada badan. Cuba elakkan dari makan terlalu kerap makanan yang bergula dan bergaram. Kerana, ia akan menyerap lebih banyak air yang ada pada tubuh kita.


Keenam :
Yang ini penting.Bonda kalau sahur dan berbuka perlu makan nasi. Nasi jadi sumber karbohidrat dan kaya dengan serat. Maksud disini, kalau boleh pastikan ambil nasi dalam portion pinggan sihat setiap hari. Jangan tak makan nasi pula. Ambillah walau sedikit.


Ketujuh :
Kerapkan menyusu bayi. Walaupun bunyi macam akan penat, tapi produksi susu akan jadi baik. Jika anda ibu bekerjaya pula, perlu pam susu sekerap yang boleh ataupun ikut jadual mengepam biasa di tempat kerja.
Seeloknya bangun awal sebelum bersahur untuk pam susu. Kemudian, makan kurma dan bersahur serta minum banyak air sebelum waktu imsak.


Kelapan :
Kenal pasti milk booster anda sebelum mula bulan puasa dan sepanjang berpuasa boleh kerap ambil milk booster anda. Milk booster adalah berbeza mengikut individu.Milk booster bonda tamar koko. Mesti minum panas waktu sahur dan buka. Alhamdulillah, berkesan. Ada tenaga. Ohya, minum air suam juga memberi tenaga sepnjg berpuasa.


Kesembilan :
Jika perlu, ambil supplimen untuk memastikan badan sentiasa bertenaga, mood sentiasa ceria dan production susu sama malah lebih lagi dari sebelum berpuasa. Bonda akan ambil Qaseh Adinda sebagai tambahan. 





Kesepuluh :
Sentiasa berfikiran positif serta ceria. Berpuasa dan menyusukan memang sukar. Tapi kita yang mengawalnya dengn bantuan Allah dan suami. Banyakkan berzikir Ya Wahab , Ya Matin dan elakkan tekanan.Tekanan boleh ganggu produksi susu dan enzimnya.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selamat Berpuasa ya.
Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna & membahagiakan.
Semoga kita menjadi hamba lebih dekat kepada Allah s.w.t.
semoga kita semua beroleh keberkatan-Nya.
Aameen!


Adinda Surie Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign